fbpx

Word ik een minimalist?

Sinds een paar maanden voel ik een soort van onrust. Wanneer ik thuis om mij heen kijk, vind ik dat we te veel kleding, speelgoed en spullen hebben.

Dit gevoel begon toen we op de bovenste verdieping van onze woning de berging gingen verbouwen. Wij wilden een extra slaapkamer creëren dus de berging moest helemaal leeggehaald worden. Deze stond tot het dak toe vol met spullen. Sommige spullen hadden we wel nodig, denk aan koffers, kerstdecoraties en terraskussens. Maar van de meeste spullen wisten we niet eens dat ze nog bestonden. Wij hebben uiteindelijk alles gedoneerd, weggegooid of via Marktplaats verkocht.

Toen ik zag hoeveel ruimte we gewonnen hadden, begon het bij mij te kriebelen. Dit smaakte naar meer. Ik wilde meer ruimte, minder spullen en uiteindelijk een opgeruimd huis én leven.

En zo begon mijn zoektocht naar hoe ik dit het slimste kon aanpakken. Gaandeweg kwam ik zoveel informatie tegen. Op Youtube leek iedereen op te ruimen, te declutteren en op zoek te zijn naar een minimalistisch leven.

Dit zette mij aan het denken. Ben ik een minimalist? Mijn innerlijke stem schreeuwde luid en duidelijk; NEE, dat ben jij niet!

Maar ik hoorde ook een andere stem; waarom vraag je dat? Wil je het worden? Toen werd het stil. Dat weet ik niet. En dat is een eerlijk antwoord. Ik weet het echt niet. Wat ik wel zeker weet, is dat we te veel spullen, kleding en speelgoed hebben.

Ik heb een kast vol met kleding en dit geldt ook voor John en mijn kinderen. De speelgoedbakken puilen uit en kunnen amper dicht, keukenkasten zitten vol. En ga zo maar door.

Ik wil een opgeruimd leven. Ik wil minder spullen, minder rommel, minder opruimen, minder schoonmaken en minder organiseren. Of ik dan een minimalist word, weet ik niet. Maar ik heb besloten om bij het begin te beginnen. Wat ik ook heb besloten, is om rustig aan te beginnen. Ik ben meestal van de deadlines en planningen en alles moet snel. Maar nu geef ik mezelf de tijd om dit goed en grondig aan te pakken.

Hieronder lees je een aantal ideeën die ik verzameld heb. Er zijn zoveel tips, do en don’ts lijsten waar je helemaal duizelig van wordt. Deze ideeën passen nu het beste bij mij en mijn einddoel.

Dus mocht jij ook jouw huis/kamer/kast willen aanpakken dan hoop ik dat deze tips je hierbij gaan helpen.

Doneer/geef of gooi weg 1 item per dag
Ik ga elke dag één item doneren, weggeven of weggooien. Dit betekent dat ik in een jaar 365 items kwijt ben!

Vul een vuilniszak en geef het weg
Dit gaan we met z’n allen doe . We vullen samen 1 zak en geven de zak weg of doneren het.

Ruim per categorie op  
Het is handig om een focus te hebben. Als je alles tegelijkertijd wilt aanpakken, wordt het snel te veel. Hak het in stukjes en begin per categorie met opruimen. Ik begin eerst met de kledingkasten en ga dan door naar de speelgoedbakken.

Neem de tijd
Rome werd ook niet in 1 dag gebouwd. Het is beter om een aantal uur, denk aan 2-3 uur per dag op te ruimen. Het is een illusie om te geloven dat je jouw huis in één dag af hebt. De kans is groot dat je doodop bent, tussen de rommel zit en het uiteindelijk opgeeft.

Maak elke taak af  
Wanneer je ergens klaar mee bent en je hebt dingen verzameld die je weg wilt doen. Doe het dan direct. Laat het niet liggen maar breng het meteen weg. Loop naar de container of zet het op Marktplaats. Maak het proces af. Weg is dan ook echt weg. Geen second thoughts meer.

Ik wens je succes met opruimen!

Aanbevolen artikelen

3 Reacties

  1. Een minimalist zijn lijkt me zo gek nog niet. Je hebt veel minder op te ruimen en schoon te maken!

    1. Precies! Heerlijk om tijd te hebben voor andere dingen😃

      1. Ja, dat is een fijne bijkomstigheid van minimalisme inderdaad, meer tijd voor andere dingen!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: