Waarom je vandaag moet beginnen met bewust shoppen

Iedereen shopt. Je hebt immers kleding nodig. De vraag is; hoe vaak koop jij kleding en waar komt het vandaan? We leven in een tijd waarin we constant geprikkeld worden en het idee krijgen dat nieuwe kleding ons gelukkiger maakt. Hipper. Stijlvoller. Cooler. Maar hebben we zoveel kleding echt nodig? Als een jurkje maar €15 kost, wie betaalt dan de echte prijs?

Minder en bewuster shoppen

Op mijn blog lees je de laatste tijd vaker dat ik minder shop en het liefst vintage of pre-owned items koop. Lees Waarom mijn liefde voor vintage en pre-loved kleding groot is. Daarom heb ik de laatste jaren, als het gaat om shoppen, steeds meer het motto less is more omarmd. De kledingstukken die ik kocht waren voornamelijk ter vervanging óf vintage stukken die ontzettend lang op mijn verlanglijstje staan.

De reden voor deze verandering was dat ik vaker las en nadacht over het impact van de mode-industrie op het milieu. Tijdens mijn zoektocht las ik verontrustende feiten die ervoor zorgden dat ik steeds minder aan deze vervuiling wilde meedragen. Daarnaast ging ik op zoek naar mogelijkheden en ideeën om mijn koopgedrag te veranderen.

Feiten over de fast fashion industrie

Voordat ik een aantal ideeën met je deel over hoe jij ook jouw koopgedrag kan veranderen. Wil ik eerst een aantal feiten over de fast fashion industrie benoemen die je waarschijnlijk nog niet wist.  

 1. De mode-industrie is op de één na de meest vervuilende industrie op de wereld.
 2. We dragen een kledingstuk gemiddeld 7 keer voordat we ‘m afschrijven en bij het vuil gooien. Per persoon gooien we jaarlijks 12 tot 14 kilo aan textiel weg. 
 3. Bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar of ouder, kopen in een jaar tijd ongeveer 150 miljoen kleding.
 4. De gemiddelde Nederlander koopt jaarlijks 46 stukken kleding en doet er 40 weg.
 5. Gemiddeld kost een spijkerbroek 8000 liter water om te maken en een katoenen t-shirt 2700 liter.
 6. 80% van de tijd draag je maar 20% van je garderobe.
 7. De fast fashionwinkels komen vaak elke week met een nieuwe collectie. Het draait namelijk om lage prijzen en slechte kwaliteit zodat je snel weer een nieuw kledingstuk moet kopen. 
 8. 85% van circa 47 miljoen mensen die onze kleding maken is vrouw.
 9. Er is veel ongelijkheid en intimidatie in de kledingindustrie. Voornamelijk naar vrouwen toe.
 10. De meeste kledingarbeidsters verdienen nog steeds te weinig om hun gezin te onderhouden. Daarnaast zijn werkdagen van 12 uur heel normaal en vrije dagen een uitzondering. 

Hoe kan ik hier niet aan bijdragen?

Ik had het lijstje langer kunnen maken maar volgens mij begrijp je mijn boodschap. Nu hoor ik je denken; Hoe zorg ik dat ik hier niet aan bijdraag? Gelukkig zijn er een aantal dingen die we kunnen doen. 

 1. Laat je kapotte kleding repareren. Vind die beste klerenmaker en schoenmaker in town and make him or her your best friend.
 2. Koop vintage of pre-loved items. Dit geldt niet voor ondergoed.
 3. Koop bij duurzame ontwerpers want die zijn er echt wel!
 4. Voor speciale gelegenheden kun je kledingstukken lenen. Je kunt eerst bij je familie en vrienden aankloppen. Of huur het en breng het gewoon weer terug.
 5. Kies voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. Als een kledingstuk niet goed gemaakt is, is de kans groot dat het snel kapot gaat waardoor je weer een nieuwe moet kopen.
 6. Gooi jouw kleding in de kledingcontainer zodat het gerecycled wordt.
 7. Geef jouw afdankertjes weg aan iemand die er blij van wordt.
 8. Organiseer of ga naar ruilavonden met familie en vrienden.
 9. Ruim je kledingkast op. Je kan zomaar ‘hidden treasures’ vinden.
 10. Was je kleding op de juiste manier zodat het niet snel stuk gaat.
 11. Maak van iets ouds iets nieuws. Ik ben zelf niet zo handig met een naaimachine maar jij misschien wel!

Op warewesten.nl zijn dé duurzame mode adressen van Amsterdam West bij elkaar gebracht. Je kan ook een van de vijf shopping routes volgen en ontdek wat Amsterdam West te bieden heeft op het gebied van duurzame mode. Vind de meest bijzondere vintage parels en bezoek de beste adressen voor unieke producten van lokale makers.

Bron: NOS, vetjebol en oneworld

19 reacties

 1. 8.000 liter water???? OMG dat wist ik echt niet. Wel meer niet van de feitjes die je hebt opgenoemd. Maar ik schrik er wel van. Word ik toch even goed met mijn neus op de feiten gedrukt. Dank je wel! Ik ga er zeker rekening mee houden

 2. Ik vind dit altijd zo erg om te lezen, maar ik ben het helemaal met je eens. Al die goedkope kleren die dan waarschijnlijk in sweat shops gemaakt worden. Ik probeer er echt op te letten, maar moet wel eerlijk zeggen dat ik soms toch wel voor die goedkope kleren zwicht.

 3. Jeetje joh. 8000 liter water! Daar schrik ik wel van! Ik gooi ook liever niets weg, maar geef het aan een ander wat nog mooi is.

  • Goede blog. Ik let ook op wat ik koop. Vaak koop ik bij de speciaalzaken daar hebben Ze alles zelf gemaakt. Je betaalt alleen wat meer ik koop dat weinig kleren.

 4. Fijn artikel! Ik ben hier al minstens 2 jaar mee bezig en koop zelden nog iets nieuws qua kleding. Kleding die kapot gaat repareer ik of gebruik ik voor een ander doeleinden (poetsdoek bijvoorbeeld).

 5. Interessant artikel!! Ik ben me er ook van bewust dat we moeten consuminderen ipv consumeren. Als je bekijkt wat er jaarlijks geproduceerd wordt…

 6. Naaisters worden slecht betaald. Mnder kleding kopen lijkt me een goede optie. Hoeveel kleding heb je nodig? Ik draag kleding jarenlang totdat het er echt niet meer uitziet.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.