fbpx

Fatima is ondernemer en ontwerper en heeft een grote liefde voor mode.

Bij MAMA-ISH zijn we nieuwsgierig naar hoe vrouwen hun stijl weten te behouden nadat ze mama zijn geworden. Deze maand spraken we ondernemer en sieradenontwerper Fatima Essahsah over haar liefde voor fashion en hoe ze haar stijl laat doorschemeren op de outfits van haar zoontje.

Wie ben jij? 

Hoi allemaal! Ik ben Fatima Essahsah, 34 jaar en geboren en getogen (trotse!) Amsterdammer. Ik woon hier met mijn man en zoontje van drie jaar. 

Wat voor werk doe je?

Ik ben ondernemer in het dagelijks leven. Tien jaar geleden gestart van het advies- en projectbureau YAN (voorheen FANZ Productions). Wij zetten de disciplines mode en kunst in om maatschappelijke, culturele en sociale vraagstukken te behandelen. Denk aan talentontwikkeling, ondernemerschap, het bieden van een alternatief onderwijsprogramma in de creatieve sector etc. Met de overgebleven tijd van de week ben ik sieradenontwerper voor STONES STORIES. Een duurzame sieradenlijn die het verhaal vertelt over het cultureel erfgoed van Noord-Afrika waarin inheemse feminisme een prominente rol inneemt. 

Hoeveel kinderen heb je?

Ik heb een zoontje van die de naam Yanis draagt. De naam betekent letterlijk ‘godsgeschenk’ en dat hij zeker. Het is een drukke peuter met een eigen wil, maar met een groot hart. Een kind mogen krijgen met je partner is werkelijk waar een godsgeschenk. Ik realiseer mij elke dag (behalve tijden zijn huilbuien) dat het een gunst is om moeder te mogen zijn.

Beschrijf jouw kledingstijl?

Oeeh, mijn tweede grote liefde! Laat mijn man dit ajb niet lezen :). Mijn kledingstijl is in het afgelopen jaar ontzettend divers geweest en ik ben flink aan het experimenteren geweest. Nu kan ik mijn stijl omschrijven als casual/edgy en city/chic-isch. Ik vind het heerlijk om op sneakers te lopen en dat doe ik ook bijna elke dag. Sneakers die er net even anders uitzien of een mooie kleurencombi hebben vind ik tof. In de lente/zomer ben ik weer van de sandalen en vind ik het stiekem leuk om er extra vrouwelijk uit te zien. 

Hoe heb jij jouw persoonlijke stijl gevonden?

Door eerlijk in de spiegel te kijken. Na mijn pubertijd heb ik geaccepteerd dat enkele kledingstukken gewoonweg niet bij mij staan vanwege mijn figuur. Na mijn keizersnede drie jaar geleden werd ik geconfronteerd met een ander lichaam. Tel daar bovenop dat ik zeker geen fan ben van sporten. Wel van bewegen hoor; denk aan wandelen, fietsen etc., maar het resultaat is net zo snel als mijn looppas zal ik maar zeggen. Ik ben weer in mijn kledingkast gaan duiken en heb voor het eerst in mijn leven zoveel kleding weggedaan. Daar begon mijn interesse om een duurzaam garderobe op te bouwen. Dat betekent dat ik enkel kleding in de kast heb hangen die ik ook echt draag. Heer-lijk!

Laat je je stijl ook doorschemeren op de outfits van je kinderen?

En of! Heb je mijn instagram al gezien? Ik hoopte dat het niet zo extreem zou worden, but yes; I’m that kind of mum! Ik ruim zijn kast regelmatig op om kleding waar hij uit is gegroeid weer door te geven aan andere kinderen die het hard nodig hebben. Doordat ik veel kleurrijke kledingstukken ben gaan kopen voor mijn zoontje, merk ik dat ik zelf ook meer kleur ben gaan dragen.

Wat wil jij op fashion gebied meegeven aan je kinderen?

Dat is een interessante vraag. Mijn ijdelheid wordt weleens verward met oppervlakkigheid en een obsessie voor uiterlijke vertoning. Ik wil Yanis meegeven dat hij alles mag dragen wat hij wil, zolang hij anderen en zichzelf blijft beoordelen op basis van karakter en omgang. Daarnaast wil ik hem meegeven hoe kleding wordt gemaakt. Hij is nu al twee keer mee geweest op een roadtrip door Marokko voor mijn sieradenlijn STONES STORIES en ik ben van plan dit te blijven doen. Zo kan hij van dichtbij zien hoe kostbaar en nodig ambacht is en hoeveel tijd en werk daar achter zit.

Wat is jouw signature look?

Ik denk het pak en het liefst in kleur gecombineerd met sneakers. Ik heb vier pakken in mijn kast hangen en ik draag ze echt allemaal. Op het moment dat ik een pak aan heb voel ik mij zo sterk en vrouwelijk. Dat gevoel kan een jurkje of een spijkerbroek mij niet geven. 

Ben jij je anders gaan kleden nadat je mama werd?

Zeker. Het klinkt oubollig, maar als je achter je peuter moet rennen, dan doe ik dat liever op sneakers. De hakken bewaar ik voor dagen als ik mama-vrij ben. Ondanks de extra mama kilo’s na mijn zwangerschap, kan ik oprecht zeggen dat ik mij meer vrouwelijk voel. Ik vind het daarom ook leuker om mij nu meer op te doffen, al ga ik alleen naar de supermarkt. 

Wie is jouw stijl icoon en waarom?

Ik heb geen stijlicoon, maar als ik iemand moet kiezen waar ik heel graag naar kijk en die mij weet te inspireren, is dat prinses Deena Abdulaziz. Het is niet alleen haar stijl, maar meer de combinatie met haar uitstraling en korte kapsel. Vind dat nou echt een mooie vrouw met een gedurfde en uitgesproken stijl.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Echt van alles. Tegenwoordig ook van interieur en kunst. Soms zie ik kleurencombinaties die mij aan kledingstukken doen denken in mijn kast. Dan is weer een nieuwe mix van kledingstukken geboren. Iedereen die mij goed genoeg kent zegt dat ik naar Tokio moet gaan. De stijl van de meeste Japanners vind ik subliem. Zou het allemaal zo willen overnemen.

Welke mama moeten we hierna interviewen?

Dat is Meryem Hammiche van @BeautylooksbyMeryem. Zij is mijn assistent styling geweest voor de laatste fotoshoot van STONES STORIES. Een vrouw die met kleding durft te experimenteren en ook wel een grote vintage hunter genoemd mag worden. 

Volg Fatima Essahsah op

@stonesstories

@bureauyan

@fatima_essahsah 

Aanbevolen artikelen

23 Reacties

 1. wat een leuk en vrolijk interview!! en hier word ook alles gecombineerd met sneakers 😀

 2. Leuk deze rubriek! Daar haal ik dan weer inspiratie uit!

 3. Wat goed om idd mee te geven te realiseren dat het innerlijk en omgang belangrijk is en het niet om uiterlijk gaat.

 4. Inspirerende vrouw! En idd haha sneakers als je mama wordt moeten gewoon in je kast.

  1. Haha! Echt een must have voor mama’s

 5. Wat is dit een leuk interview geworden, het leest zo lekker weg alsof je het haar zelf hoort vertellen. Leuk!

 6. Amina - Imfeelinggood.nl

  Wat leuk dat je deze inspirerende interviews doet en dat ze dan zelf ook de volgende uitkiezen. Love it! Mooie dame ook zeg!

  1. Wat een geweldige roze blazer heeft ze aan!

 7. Wat leuk om te lezen hoe deze mama haar leven vorm geeft! 🙂

 8. Leuke rubriek. En sneakers zijn zeker onmisbaar als je als mama achter een peuter aan mag rennen

 9. Leuk en inspirerend interview

 10. Ik draag ook graag sneakers maar dan eerder in combinatie met jeans 🙂

 11. Silke De Backer

  Supertof interview! Hoewel ik nog geen kinderen heb, vind ik je blog toch superinteressant!

  1. Wat leuk om te lezen!! Dank je wel!!

 12. Super leuk. Ik droeg in het verleden niet snel sneakers, maar ben ondertussen helemaal om! Love it!

 13. Hier ook vroeger altijd hakken maar sinds ik mama ben heel wat sneakers rijker

  1. Me too!!💁🏽‍♀️

 14. Leuke interview en super mooie vrouw! 😍

 15. Leuk om te lezen! Sneakers zijn inderdaad makkelijker om achter een kind aan te rennen dan hooggehakte pumps.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: