fbpx

Ik stop met kleding kopen en dit zijn mijn redenen

grayscale photography of mannequins

Van 1 januari tot 1 juli 2021 doe ik mee met the no buy challenge en stop ik een half jaar met kleding kopen. Sinds een aantal jaren ben ik bezig om bewuster met mode en mijn koopgedrag om te gaan. Vanuit mijn liefde voor fashion begon ik 4 jaar geleden mijn blog. Ik werd moeder en daarmee veranderde mijn leven en mindset. Maar mijn liefde voor mode veranderde niet. Ik geniet enorm van mode maar ik wil de planeet hiervoor niet opofferen.

Door het bloggen veranderde mijn kijk op de mode-industrie

Door het bloggen begon ik steeds meer na te denken over de mode-industrie. Ik las blogs en bekeek vlogs van fashion influencers. Ik wilde op de hoogte blijven van de laatste trends en me geïnspireerd voelen. Tijdens het lezen van de blogs en het bekijken van de video’s viel mij op, hoeveel kleding elke week gekocht werd om aan de lezers en volgers te laten zien. Dat vond ik niet inspirerend. Sterker nog, dit kon niet goed zijn.

Aangezien ik al dol was op secondhand en vintage kleding, begon ik modebloggers te volgen die minder met fast fashion bezig zijn en meer aandacht geven aan slow fashion, secondhand/vintage en sustainable kleding. Deze b(v)loggers zijn creatief in het vinden van secondhand/vintage kleding en in het samenstellen van inspirerende outfits, waardoor ze het maximale uit hun bestaande garderobe halen. Dat inspireerde mij wel!

grayscale photography of mannequins

Wat is the no buy challenge?

Toen ik eind vorig jaar over the no buy challange las, wist ik direct dat ik mee wilde doen. Deze challenge wordt georganiseerd door When Sara smiles en The Green Girls Club. Zij gaan samen met anderen een half jaar niks kopen. Hierdoor hopen ze dat we onszelf trainen in tevredenheid, inzicht krijgen in ons koopgedrag en creatief worden met de garderobe die wij al hebben.

Tijdens the no buy challenge koop je geen kleding van 1 januari tot 1 juli 2021. Ook geen tweedehands of vintage kleding. Lenen of ruilen mag wel.

Waarom doe ik mee met deze challenge?

Tijdens deze challenge wil ik inzichtelijk maken hoeveel kleren ik al heb. Hoeveel kledingstukken, schoenen en tassen heb ik eigenlijk? En hoeveel heb ik daadwerkelijk nodig? Verder wil ik mijn koopgedrag beter begrijpen.

Lukt het mij om een half jaar geen kleding te kopen?

Daarnaast gun ik de planeet en mezelf een break. We worden constant geprikkeld door advertenties en social media om spullen aan te schaffen die we in werkelijkheid niet nodig hebben.

In januari ga ik mijn kledingkast opruimen. Volgende keer vertel ik jullie hoeveel kledingstukken ik heb. Dat vind ik behoorlijk spannend! Maar het is goed om met de werkelijkheid geconfronteerd te worden. Ik zie deze challenge als een reis en ik ben benieuwd naar de lessen die ik onderweg ga leren.

Wil je mijn no buy challenge journey volgen? Vergeet dan niet om mij via mijn blog en socials te volgen.

Aanbevolen artikelen

53 Reacties

 1. Altijd een goed idee om minder te consumeren vind ik, hoewel die arme kledingwinkels daar vast anders over denken. Die hebben het al zo moeilijk….

  1. Begrijp ik. Het is goed om eerst je kledingkast in orde te brengen en je koopgedrag te begrijpen. Hierna kan je hopelijk betere keuzes maken. En dan steun je bewust kleine ondernemers. 🌼

   1. Je hebt de tijd ook mee denk ik: nu er zoveel winkels dicht zijn kun je minder in verleiding worden gebracht.

   2. Klopt. Maar online shoppen kan 24/7🙃

 2. Ik heb dat de laatste 7 maanden al gedaan … Heb heel veel hemden, blazers, broeken, enz. maar werk al thuis van maart 2020 en ben ook niet meer naar één of ander feest kunnen gaan. De kleding die ik dus heb kan niet verslijten dus waarom zou ik dan nieuwe kopen voorlopig.

  1. Goed bezig! Zo blijft je kleding inderdaad lang mooi. Ik ga proberen om mijn kleding zoveel mogelijk te dragen. Ook hoop ik nieuwe outfits te kunnen creëren. Shoppen in mijn eigen kledingkast. 😁

 3. Een goed idee om deze challenge te doen, ik moet eerlijk zeggen dat ik niet veel kleding koop, ik ben erg zuinig en combineer mijn zomerse jurken ook nu gewoon met een dik vest en een maillot. Ik ben benieuwd hoe het gaat bij jou.

  1. Zo leuk om items buiten hun seiz

 4. Wat een leuk idee. Ik koop nooit regelmatig kleding. Ik kan zo 3 maanden niks kopen. Maar de gedachte er achter is heel mooi.

 5. Wat een leuke challenge ik ben super benieuwd hoe je het er vanaf gaat brengen

 6. Heel veel succes! Zelf koop ik zo ie zo maar weinig kleding. Ik doe dit jaar een low buy op beauty gebied. Alleen vervangende producten of producten die al heel lang op mijn wenslijstje staan

  1. Dat is ook leuk. Jij ook veel succes!

 7. Lijkt me wel leuk zo kleding te kunnen ruilen met iemand – ik heb tijdens de Corona zo goed als niks gekocht 🙂

  1. Ruilen lukt mij ook ontzettend leuk. Dat doe ik te weinig. Ik ga proberen om dat meer te doen. 😁

 8. Goed dat je hieraan meedoet. Zo inspireer je anderen hopelijk. Zelf shop ik niet erg veel, alleen als het echt nodig is. Maar ik zou zeker nog wel beter kunnen kijken naar de herkomst van kleding. Daarin valt voor mij een slag te slaan.

  1. Klopt. Daar kijk ook steeds meer naar. Je hebt een fijne app die je info over merken geeft. ‘Good on you’ heeft het. Kan je precies zien hoe ‘goed’ jouw lievelingsmerken het doen.

 9. Mooi initiatief! Hoop dat je hem gaat volbrengen.
  Zelf heb ik me voorgenomen mijn kleding op te dragen en een tijdje niks nieuws te kopen (lukt nu best goed met die lockdown).

  1. Ik wil dat ook meer gaan doen. Kleding pas vervangen als het echt niet meer gedragen kan worden.

 10. Benieuwd wat je als de challenge is afgelopen, van je ervaringen meeneemt naar later, leuk om te lezen.

 11. De laatste jaren koop ik al een stuk bewuster kleding dan vroeger, toen was het ook meer voor de heb, maar tegenwoordig koop ik alleen kleding als ik het echt nodig heb en dat betekent in de praktijk dat ik veel minder koop.

 12. Leuke challenge
  Toevallig zijn we hier bezig de kasten eens onderhanden te nemen

 13. su6! ik heb gemerkt dat nu de winkels dicht zijn ik toch veel online ben gaan shoppen en het gaat nergens over want pas onze kast uitgeruimd , kleding met kaartjes eraan nog…en toch blijven kopen

  1. Oh dat is zonde. Ik verkoop mijn kleding die ik niet draag/pas door op Vinted, Marktplaats, Vestiaire etc. Maak je iemand anders gelukkig mee én je verdient er geld mee.😉

 14. Online shoppen kan inderdaad altijd! Daar heb je een punt. Dat is best linke soep dan.

  1. Voor sommigen wel helaas🥴

 15. wat heerlijk om een blog te lezen van een modeblogger die niet elke week een nieuw kledingstuk hoeft te kopen! Een verademing! Dank. Ik vind mode ook leuk, maar niet ten koste van. Wij hebben de aarde niet geerfd,maar ter leen van onze kinderen is mijn motto

  1. Wat fijn om te horen! Dank je!😊

 16. Echt fijn om te horen dat jij er goed over nadenkt. Ik koop ook vrijwel nooit kleding en als ik het koop steeds vaker tweede hands.

 17. Ik heb in 2019 een jaar geen kleding gekocht en in 2020 eigenlijk ook amper, alleen aan het einde van het jaar omdat ik wat ben aangekomen en dat mijn broeken niet meer pasten 🙂

 18. Wat goed zeg! Ik denk niet dat mij dat zou lukken. Heel veel succes!!

 19. Ik moet zeggen dat ik de laatste maanden amper nieuwe kleding gekocht heb. vooral ook door de situatie heb ik niet veel zin om te shoppen

  1. Begrijp ik heel goed. Hoop snel op betere tijden.

 20. Amina - Imfeelinggood.nl

  Wat goooooooed! Ik heb het ook een keer gedaan maar dat was niet bewust. Door een ernstige hernia waarbij ik alleen maar kon liggen en verder niets, heb ik ook ruim een half jaar niets gekocht, niet eens online. Had er gewoon de kracht niet voor, ook niet in online shoppen. Sindsdien koop ik alleen nog iets als ik het echt nodig heb. Bewustwording is al zo top! Heel veel succes, je gaat het vast rocken xxx

  1. Wat heftig een hernia! Snap heel goed dat geen zin had in shoppen.😬

 21. Ik doe lang met mijn kleding, koop ook weinig nieuw tenzij het versleten is of niet meer past.

 22. Mooi plan en ik bewonder je hiervoor. Ik weet niet of ik dat zou kunnen. De laatste jaren koop ik alleen maar als ik er echt 100% van overtuigd ben. Vroeger had ik vaak toch wel eens miskopen….

 23. Wauw! Goed bezig!!! 🙌🏽
  Ik probeer rekening te houden met het milieu, maar moet eerlijk zeggen dat ik niet altijd nadenk over de impact van kleding.
  Omdat ik niet heel modebewust ben en vooral draag wat lekker zit, koop ik regelmatig tweedehands. Maar ik ga een koopje niet uit de weg. 😉
  De challenge zou voor mij ook goed zijn, al is het alleen maar om bewuster te worden.
  Ik ga het ook gewoon proberen. Mijn kledingkast is pas uitgezocht en ik heb meer dan genoeg kleding over om de komende maanden door te komen. 😁

  1. Wat leuk dat je het gaat proberen! Ik ben benieuwd naar je ervaring😁

 24. Super, schrijf je daarna ook over je ervaringen? Daar ben ik ook benieuwd naar, maar echt knap dat je dit gaat doen!

  1. Ik ga tussendoor updates geven idd. En dank je!! ☺️

 25. Wat goed dat je mee gaat doen met de challenge, heel veel succes ermee!

 26. Wat een leuk idee! Het zal je zeker inzicht geven In je kledngkast! Ik ben erg benieuwd… Heel veel succes!

 27. Ik ben trots op je no-buy challenge is echt goed. Zeker als je geen kleding nodig hebt moet je het niet doen. Iets wat veel vrouwen toch doen.

  1. Dankjewel! Maand 2 💪🏼

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: